Ongedekte cryptoactiva zoals de Bitcoin worden vooral gebruikt als speculatieve en risicovolle belegging en de waarde ervan gaat voortdurend heftig op en neer. Bitcoins zijn om die reden niet geschikt als betaalmiddel, oppotmiddel of rekeneenheid en daarmee niet als geld, vindt DNB.

In 2018 hadden ongeveer 900.000 Nederlanders cryptoactiva. In juni 2022 was dit toegenomen tot bijna 2 miljoen Nederlanders.

DNB beschouwt ongedekte crypto’s niet als geld, omdat het koersverloop te volatiel is om de functies van betaalmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid goed te kunnen vervullen, zegt Peter Wierts van DNB: “Vanuit de cryptomarkt wordt de verwachting gewekt dat het als geld kan functioneren. Maar in de praktijk doet het dat niet. Crypto’s hebben niet de kenmerken van geld. Belangrijk punt is dat de waarde van de crypto van het ene op het andere moment veel hoger of lager kan zijn, waardoor je nooit goed weet hoeveel een crypto waard is. Die grote koersverschillen maken ook dat je eigenlijk niet op de waarde kunt rekenen als je wil sparen. En sowieso kun je er maar op weinig plekken mee betalen.”

Hype

Wij zien crypto’s als een belegging die sterk in waarde kan veranderen. Het is goed om ook mee te nemen waarom crypto’s zo populair zijn: iedereen wil geld verdienen, liefst snel ook. We zitten aan ons scherm gekluisterd in de hoop dat we wat verdienen. En we zijn allemaal bang om de boot te missen. Er wordt een hype gecreëerd, je moet erbij zijn. Het is heel belangrijk dat het eerlijke verhaal verteld wordt, namelijk dat je er ook een heleboel geld mee kunt verliezen.”

Toch is hij niet uitsluitend negatief: “De technologie achter crypto’s is natuurlijk een enorme innovatie. Dat je bijvoorbeeld zonder centrale partij een betaling van A naar B kunt doen, over de hele wereld, dat is interessant. En dat systeem wordt in stand gehouden door computers over de hele wereld. Binnen Nederland hebben we dat misschien niet zo hard nodig. Maar internationaal is betalen een stuk ingewikkelder. Daar kan de technologie nog veel toevoegen, ook omdat je geen mondiale centrale bank hebt.”