Stakeholders van de vermogensbeheersector maken zich zorgen dat op termijn geen assets meer in Nederland zullen worden beheerd. Maar liefst 96 procent van de respondenten vindt het erg als die ontwikkeling bewaarheid wordt. Een dergelijke trend zou namelijk gepaard gaan met verlies van kennis en kunde voor het beheer van (pensioen)vermogen, waardoor stakeholders ook invloed op dat beheer verliezen.

Dat is één van de belangrijkste conclusies die getrokken kan worden uit het onderzoek dat belangenvereniging Dufas in de afgelopen maanden onder stakeholders heeft gehouden. Van de respondenten stelt 85 procent dat de vermogensbeheersector beslist maatschappelijke toegevoegde waarde heeft.

Daarbij scoort de Nederlandse sector sterk op het gebied van professionaliteit, klant centraal stellen, value for money en de relatie met de regelgever en de toezichthouder, vooral als dat vergeleken wordt met andere landen.

Overnametrend zet door

Van de deelnemers aan het onderzoek spreekt 89 procent de verwachting uit dat de overnametrend in de sector doorzet. Enerzijds wordt consolidatie als een voordeel gezien, namelijk meer efficiency, meer innovatiekracht en lagere kosten. Anderzijds leidt dat tot minder maatwerk, minder ruimte voor niche spelers en minder sterke klantrelaties. In dat kader wijst Dufas er ook op dat stakeholders teleurgesteld zijn over de gebrekkige steun van de politiek.