Waarom lijken de meeste menden absoluut niet geïnteresseerd in hun financiële toekomst en gaan zo bijna nog liever naar de tandarts dan naar een financieel adviseur? Omdat de financiële sector geen kennis heeft over de psychologische wortels van financieel gedrag, betoogt financieel psycholoog Anne Abbenes in Investment Officer.

Alle goede bedoelingen ten spijt, lukt het de sector maar niet om mensen warm te laten lopen voor een gesprek over hun financiële toekomst. Volgens Abbenes komt dat omdat adviseurs nog steeds te veel productgericht zijn, en de psychologische barrières die klanten ervaren, over het hoofd zien.

“Omdat geld een taboe is, ervaren we spanning wanneer we erover moeten praten. Zeker als dat gesprek met een onbekende plaatsvindt geeft dat stress. Dan gaat het brein in een overlevingsstand waardoor het moeilijker is om de juiste beslissingen te nemen. De financiële sector dient zich bewust te worden van deze stress,” bepleit Abbenes.

Anne Abbenes is verbonden aan het Financial Psychology Institute Europe. Lees het hele interview op de site van Investment Officer.