Vermogensbeheerders hebben het nog nooit zo zwaar gehad, verzucht de redactie van PWM.  Zij worden momenteel geconfronteerd met drie belangrijke uitdagingen.

Ten eerste moeten ze reageren op de oorlog in Oekraïne en ervoor zorgen dat hun investeringen en activiteiten niet langer verbonden zijn met Rusland. Ten tweede moeten ze de economische en zakelijke expertise hebben om om te gaan met een nieuwe realiteit, waarin globalisering aan het afnemen is, logistieke ketens verstoord zijn en de post-corona-economie gekenmerkt wordt door inflatie en arbeidstekorten. En dan moeten ze ook nog hun personeel inspireren. Niet makkelijk na de ‘great resignation’, het verschijnsel dat veel mensen tijdens de coronapandemie hebben besloten dat ze hun leven over een andere boeg willen gooien en hun baan hebben opgezegd.

De enige uitweg is volgens PWM een vorm van ‘stakeholder capitalism’, waarin het maximaliseren van winst, het minimaliseren van kosten en moreel leiderschap elkaar niet langer uitsluiten. Wie het evenwicht tussen deze drie factoren kan vinden, schaart zich tussen de nieuwe generatie leiders in de sector vermogensbeheer.