Shell blijft onder Nederlandse particuliere beleggers het meest populaire aandeel, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In totaal hebben zij ongeveer 5 miljard euro in ‘Olies’ zitten. In de rest van de top-25 staan enkele opvallende namen.

De Nederlandsche Bank geeft maandelijks een overzicht van de top-25 individuele beursgenoteerde aandelen. Indirecte beleggingen via beleggingsfondsen vallen hier dus buiten.

Shell is de populairste belegging op de lijst, gevolgd door de ledencertificaten van de Rabobank (eigenlijk een obligatie maar wel beursgenoteerd, dus vooruit) en ASML.

In de top-25 staan verder acht ondernemingen die niet in Nederland zijn genoteerd. Tesla, Apple en Microsoft staan daar uiteraard tussen, maar ook de relatief onbekende Deense biotech Genmab.

Het zijn niet alleen de grootste ondernemingen die de lijst halen. Naast de buitenlandse vermeldingen staan er twee Nederlandse bedrijven op die niet in de AEX-index zijn opgenomen: HAL Trust (als investeringsvehikel om technische redenen niet opgenomen) en de oude publiekslieveling ABN Amro.

De volledige lijst staat op de site van De Nederlandsche Bank.