Bijna twee derde van de Nederlanders particuliere beleggers is van plan meer te beleggen in duurzame doelen als ze meer directe zeggenschap over hun beleggingen krijgen. Die keuzevrijheid vinden zij belangrijker dan beleggers in andere landen. Dat blijkt uit de Global Investor Study 2022, het jaarlijkse wereldwijde beleggersonderzoek van Schroders.

Maar liefst 63 procent van de Nederlandse beleggers zegt hun duurzame investeringen te vergroten, als ze zelf zouden kunnen bepalen aan welk specifiek duurzaam doel hun geld ten goede komt. Wat daarbij zou helpen, zijn harde cijfers die aantonen dat duurzaam beleggen meer rendement oplevert. Dat zou voor vier op de tien Nederlandse respondenten reden zijn om hun duurzame investeringen uit te breiden.

De beleggers werd ook gevraagd welke obstakels zij ervaren om meer duurzaam te beleggen. Voor zes op de tien Nederlanders geldt dat een gebrek aan transparantie en het ontbreken cijfers die de impact van duurzame investeringen laten zien, worden ervaren als barrière.

Ook het ontbreken van een duidelijke definitie van wat een duurzame belegging is en zorgen over het rendement werden veel genoemd als obstakel om meer duurzame investeringen te doen.

Meeste beleggers willen bijdragen aan goed onderwijs

Beleggers werd ook gevraagd aan welke specifieke maatschappelijke doelen zij bij willen dragen met hun investeringen. Nederlandse beleggers hebben onderwijs als hoogste prioriteit. Daarna volgen schoon water en sanitaire voorzieningen, gezondheid en welzijn, minder ongelijkheid en gendergelijkheid.

De volledige uitslagen staan op de site van Schroders.